Meddig tarthat egy ingatlan értékesítése?

Az ingatlanunk eladásának általában személyes környezetünkben való változás az oka. Ilyen lehet például, ha bővül a család és nagyobb otthonra van szükség. Manapság sokan váltanak új munkahelyet, emiatt lakóhelyet is egyben. Vagy kirepülnek a gyerekek és nincs igény a sok szobára, vagy az egészségi állapot változása miatt a földszintes élettér a kívánság.

Miután túl vagyunk azon a döntésen, hogy eladjuk ingatlanunkat, felmerül a kérdés, hogy:

  • szakemberre bízzuk az értékesítést vagy magunk vágjunk bele?
  • mennyiért kínáljuk?
  • vajon meddig kell árulni, hogy megfelelő árat kapjunk?
  • először keressünk másik ingatlant, és csak ha megtaláltuk a megfelelőt, akkor kezdjük árulni a jelenlegit?
  • esetleg fordítva: ha van vevőnk, akkor kezdjük el keresni új otthonunkat? De mi van akkor ha nem találunk megfelelőt?
  • egyáltalán reálisak az elképzeléseink?
  • van értelme most változtatni?

Az értékesítés sikerében kulcsfontosságú a reális piaci ár meghatározása. Az ár nagymértékben befolyásolja az értékesítés idejét, ezért el kell dönteni, mennyire sürgős az eladás. A megfelelő képzettséggel és a 13 év alatt gyűjtött értékesítési tapasztalattal, az ingatlanra szabott marketing stratégia használatával tudom a folyamatot felgyorsítani.

Néhány példa arra, hogyan határozzák meg a tulajdonosok az ingatlanjuk árát: böngésznek az interneten, fellapozzák a hirdetési újságokat, megnézik a helyszínen az eladó ingatlanokat kívűlről, s az itt látottakat összevetik a sajátjukkal. Persze figyelembe kellene venni azt a tényt, hogy az itt megjelenő árak irányárak és nem a ténylegesen eladott vételárai az ingatlanoknak.

Sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor a tulajdonosok a piaci árnál 30-40%-kal magasabban kínálják az ingatlanjaikat. Mondván: "Úgyis alkuszik a vevő!" Emiatt  könnyen lehet, hogy nem lesz az ingatlanra kereslet és akár évekig is elhúzódhat az értékesítés. Ezalatt az időszak alatt a piacon lévő potenciális vevők - akik hasonló paraméterű ingatlant keresnek - mind a jobb áron  lévőket nézik meg elsőként, ezért előfordulhat, hogy sosem jutnak el a lista végére, ahol a túlárazott ingatlanok szerepelnek, mert találnak maguknak a reális kínálatból. Vagy nem hisznek ilyen nagy mértékű áralkuban. Gyakran bizalmatlanná vállnak az általuk is túlárazottnak tekintett ingatlannal kapcsolatban.

Az értékesítés során nagy jelentősége van annak is, hogy "felkészítsük az ingatlant az eladásra". Ebben a témában az előző cikkben olvashatnak részletesebben: A gyors lakáseladás bevált receptje: HOME staging.

Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a reális áron kínált ingatlanok megfelelő marketing stratégiával és ingatlan tanácsadói szaktudással 2-7 hónap alatt sikeresen eladhatók.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Perfect Homes - központi iroda

 

Horváth Barbara
Értékesítés, Értékbecslés, Home Staging 

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 20 491 9120
E-mail: barbara@perfecthomes.hu

 

Elsik Krisztián
Tanácsadó

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 30 849 2866
E-mail: elsik.krisztian@perfecthomes.hu

Térkép