Magyar mediterrán Szentendrén

 

Öreg házaival, hegyre kaptató szűk, kockaköves sikátoraival, a kis terekre, utcácskákra kitelepült kávézóival, számos képzőművészeti galériájával Szentendre valóban mediterrán hangulatot áraszt. A meredek domboldalba épített családi ház tulajdonosai ezért annak idején egy kifejezetten mediterrán jellegű épület megtervezésére kérték fel a Szűcs Endre által vezetett építészirodát.

Szűcs Endrét a Balaton-felvidéki hagyományos népi építészet legfőbb ismerőjének, a magyar népi értékek átmentőjének tekinti az építésztársadalom. Irodája e ház tulajdonosainak balatoni nyaralóját is hasonló stílusban tervezte meg. A régi jó kapcsolatnak köszönhetően fordultak ismét ehhez az irodához szentendrei házuk megtervezésének feladatával.

Az első megbeszélésre a megrendelő magával vitt egy halom olasz és francia folyóiratot toszkán és provance-i házak fotóival, hogy meggyőzően szemláltesse, milyen otthont is szeretne.

A tervezőmunkát az irodához több mint egy évtizede csatlakozott Sarlós Csaba kiválóan végezte el. A sikerhez az építtető jó ízlése és kiváló stílusérzéke is hozzájárult. A telken már a tervek születése idején ott tornyosultak a beépítésre váró régi építőanyagok, a bontott fagerendák, vasúti talpfák, bontott-tégla-kupacok.

A skanzenre néző, panorámás telken emelt épület alaprajza U alakú, és racionális, éppen megfelelő terekből áll össze.

A helyi építési szabályzat csak az alapterület felében engedett kétszintes beépítést, ezérzt az U alak két oldalsó szárnya földszintes lett, a középső rész pedig emeletet kapott.

Az impozáns épületet a gyönyörű kőburkolat uralja, amely egy dunakanyarbeli kőbányából származik, és a kőművesek fáradságos, szakavatott munkáját dicséri.

A tetőre Olaszországból hozatott patinásított kúpcserepek kerültek. A fafödém deszkázata a kivitelező ötlete alapján a pilisi erdőkből származó, szélezetlen deszkákból készült. A faanyagot beépítés utn narancsolajja kezelték, ami kellemes illatot árasztott magából már az építkezés alatt is. Az ablakok bontott-tégla-keretezése a nyugdíjból visszahívott sváb kőművesmester kezemunkája.

A ház beosztása rendkívűl egyszerű: az előtérből fél szint eltolással lefeléna nappaliba jutunk. Az udvarra a napplaiból lehet kilépni. Mellette egyik oldalról a szülői háló, a másik oldalról az étkező-konyha néz ugyanarra a kertre. A földszint - előtérrel, nappalival, konyha-étkezővel, hálóval és fürdőszobával - összesen 130 m2 alapterületű. Az 50 m2-es felső szintten három gyerekszoba kapott helyet fürdővel, gardróbbal.

Bár az épület 70 m2-en alápincézett, a garázst mégis teljesen külön, a telek alső részén helyezték el. Így a modern garázsajtó és a rámpa nem rontja el a a mediterrán atmoszférát.

Az egész család kedvenc helye a négy és fél méteres átmérőjű fedett terasz. Az ide bontott tégla boltívvel nyíló helyiség a nyári konyha és az étkező szerepét is betölti, ahol sütni-főzni lehet a Szűcs Kenéz által tervezett gyönyörű, hagyományos tűzhelyén.

A belső terek kialakítása méltó az épület hagyományőrző külsejéhez, a mediterrán tájak derűs, békebeli hangulatához. Rusztikus kerámia- és mozaikburkolatok kerültek a konyhába, fürdőszobákba, míg a nappalit tölgy tömörfa svédpadló fedi. Kovácsoltvas a lépcsőkorlát és ezzel összhangban a függönykarnisok is. Igen szépen megmunkáltak mind a külső, mind a belső nyílászárók. 

A konyha-étkező egyedi berendezése fenyőfából készült megrendelésre. Festett, koptatott sárga felülete napsütötte vidámságot áraszt. Családi örökségből, régiségboltokból kerültek ide a szépen rendbe hozott antik bútorok, régi dísztárgyak, népi konyhai eszközök.

Egészében véve igényesség, hagyományőrzés, értékteremtés és nem utolsó sorban meleg otthonosság jellemzi ezt a szentendrei családi fészket.

 

Megtaláljátok az ingatlanoknál.

https://www.facebook.com/pg/perfecthomes.hu/photos/?tab=album&album_id=1697305246980199

 

 

 

 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Perfect Homes - központi iroda

 

Horváth Barbara
Értékesítés, Értékbecslés, Home Staging 

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 20 491 9120
E-mail: barbara@perfecthomes.hu

 

Elsik Krisztián
Tanácsadó

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 30 849 2866
E-mail: elsik.krisztian@perfecthomes.hu

Térkép