Ingatlanpiaci helyzet 2019. ősztől 2021. tél

Hol tart most az ingatlanpiac?

Érdekesen alakult a 2019-es év a Dunakanyarban. (Budapesten is hasonlóan, csak ott nagyobb volumenben cseréltek gazdát az ingatlanok.)

Az év eleje kedvezően indult, mind az ingatlan tulajdonosoknak és a közvetítők számára egyaránt. Normál mennyiségű ingatlan volt a piacon. Még nem "elszállt" árakon kínálva. Zömében tapasztalt ingatlan tanácsadókkal együtt árazva, kínálva. Közepes vásárlói kedv jellemezte az első negyedévet.

Márciusban volt egy ugrás, megjelentek a budapesti lakosok, akik már elég kedvező árakat értek el az ingatlanjaik eladásával. Gyakran a kiemelt kerületekben eladott lakások négyzetméter árai elérték a 800 000 - 1 000 000 forintot.

Ezzel egy 60-70 négyzetméteres lakás eladása után bátran nézelődtek az agglomerációban, pl. Szentendrén is sokan kerestek és vásároltak a 70 millió forintos árkategóriában.

Okok:

2-3 éve elkezdődtek az új építésű társas- és ikerházak építései, ami ezt a keresletet ki is elégítette. Voltak, akik az újabb (4-6 éve épült, még elég korszerű és modern) otthonokat választották. Épültek az óvárosban projektek, amik nagyon hamar ellektek. 

Ehez a felfokozott családtámodatási rendszer is hozzájárult. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) és elindította az emberek növekedési szándékát a nagyobb, korszerűbb otthonok irányába.

Egyre bővűlt a második negyedévtől a kínálat, egyre magasabb árakon kezdték a tulajdonosok meghírdetni ingatlanjaikat. Rendszerint közvetítői támogatást nem igényelve, pontatlanul árazva az ingatlanjaikat. Mivel ez a 15-20 %-os túlárazás már egy idő után elfogadhatatlan lett a másik oldalon lévő keresők felé, nyár eleje óta egyre többen visszaléptek a vásárlási szándékuktól. Elhalasztva 1-2 évre a keresést.

Nagyon gyakran hirdettek úgy ingatlant, "Ha ennyiért elviszik, akkor eladom." szándékkal.

Jópáran ilyen határozatlan eladóba botolva készpénz és megállapodás után (volt, hogy a kínálati áron alku, vagy minimális alku után) sem tudták megvásárolni a kiválasztott házat, lakást.

Több csalódás után letettek a vásárlási szándékuktól.

A Babaváró Támogatás sem hozta meg eddig a várt emelkedést. Bár volt egy kivárás a nyár folyamán, olyan mértékben mégsem ugrott meg a vásárlások száma, ahogy tervezték.

Budapesten, már augusztus óta 20-30 %-os eladási visszaesésről írnak, ami a Dunakanyarban is jól érezhető. (ez tapasztalatszerint nálunk magasabb.)

FONTOS megemlíteni, hogy olvasható és sajnos érzékelhető a gazdasági visszaesés Európa és Magyarország gazdaságában is.

Akik érzékenyek a befektetési hozamokra, már visszafogták a vásárlásaikat. Ezt az ipari ingatlanokra is ki lehet terjeszteni.

Ahogy elérkeztünk az őszhöz, mintha lenne némi mozgás a piacon, de már jóval csendesebb, mint az év első felében tapasztalható.

Változás tapasztalható az eladók oldaláról, mivel kevésbé eredményesek az eladásaik, újra a megbízható közvetítőkkel igyekeznek együttműködni.

Elindult az árcsökkenés, de még mindíg túlkínálat van az ingatlanpiacon.

Hamarosan újra olyan időszak jöhet, amikor NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY MENNYIÉRT, HANEM HOGY EGYÁLTALÁN ELADHATÓ-E AZ INGATLAN?

 

Kiegészítés: 2021. június

Ingatlanpiaci helyzet a pandémia árnyékában

 

Többen meglepődve figyeljük, mit hoz a családtámogatási kedvezmények bővítése és a napról-napra emelkedő építőanyag árak változása.

A kivitelezők lekötöttsége és gyakran a túlvállalás következményei.

Az ingatlanárak szokatlanul alakultak, talán ilyen még nem volt, hogy a budapesti belvárosi lakások árai csökkentek, míg az agglomeráció kertes ingatlanjai felé fokozott kereslet mutatkozik. Gyorsabb az értékesítési idő és az árak is emelkedtek.

Gyakran előfordult az idei évben, hogy kínálati áron kelnek el az ingatlanok.

Szentendrén és a környező városokban keresleti piac van. Sőt lassan ki is lehet tenni a "MEGTELT" táblát a városra.

A kínálat idén egyre szűkösebb a lakások területén. 

Lakható családi házakat jellemzően 60-70 millió forinttól lehet kapni.

A lakótelepi 2 szobás lakások árai 30 millió forint körül lettek. 

A telkekre megnőtt a kereslet.

Főként a lakóház építésre alkalmasak árai  szinte megduplázódtak az elmúlt 3 évhez képest. Keresettek, mert ikerházakat és kisebb társasházi lakásokat építenének rá a beruházók.

Év végére összegezhetjük újra a váltpzásokat.

 

 

 

 

 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Perfect Homes - központi iroda

 

Horváth Barbara
Értékesítés, Értékbecslés, Home Staging 

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 20 491 9120
E-mail: barbara@perfecthomes.hu

 

Elsik Krisztián
Tanácsadó

Címünk: 2000 Szentendre, Duna korzó 13. régi szám
Telefon: +36 30 849 2866
E-mail: elsik.krisztian@perfecthomes.hu

Térkép